Katern

SchoolMEP weer van start op het Anna van Rijn College

Het schoolMEP is weer begonnen op het Anna van Rijn College in Nieuwegein, dit jaar met maar liefst 53 deelnemers, allemaal 4VWO leerlingen. Het MEP is een jaarlijks terugkerend rollenspel waarin het Europees parlement wordt nagespeeld.

Er zijn zes commissies en acht landen, de commissies buigen zich allemaal over een vraagstuk. Tijdens de commissievergaderingen zitten alle landen samen en gaan ze een oplossing proberen te maken voor dit probleem. Het begint natuurlijk met eerst het probleem opschrijven, de zogeheten IC’s. Hierna gaan ze aan de slag met de OC’s, de oplossingen, er moet over elke oplossing gestemd worden en elke woordje heeft invloed en er wordt erg professioneel gewerkt.

Dat er zo professioneel wordt gewerkt komt door de voorzitters, dit zijn allemaal 5VWO leerlingen die vorig jaar zelf hebben meegedaan aan het schoolMEP.

Na het schoolMEP gaan de docenten en voorzitters samen zitten en beslissen ze over wie zij het beste vonden, wie daaruit gekozen worden mogen door naar het provinciale schoolMEP, daarna kan je nog doorgaan naar het nationaal en het internationaal, mits je iedere keer als winnaar uit de bus komt.

‘Dan is er ook nog de rol van de journalisten, zij leggen alles vast wat er de vier dagen gebeurt. Dit komt allemaal in het MEPazine, een magazine wat elk jaar gemaakt wordt’ aldus Ivo van Hall die de taak van journalist op zich heeft genomen.

SchoolMEP

Op de groepsfoto: Alle deelnemers en voorzitters die dit jaar deelnemen aan het schoolMEP op het Anna van Rijn College

In Nederland organiseren jaarlijks meer dan 135 scholen uit de twaalf provincies en de regio’s Amsterdam en Rotterdam die zijn aangesloten bij het Model European Parliament, evenementen om ruim 2000 jongeren uit de bovenbouw havo/vwo kennis te laten maken met het complexe proces van Europese besluitvorming. De deelnemende scholen zijn vrij in het kiezen van het type evenement. Zo organiseert de ene school een debatavond, terwijl de andere school kiest voor een interactief spel. Het doel van de evenementen is hoe dan ook altijd tweeledig: kennisoverdracht en selectie.

Door middel van de georganiseerde evenementen komen zowel leerlingen, als ouders en leraren op een toegankelijke manier in aanraking met Europese kwesties. De schoolconferenties zijn ook een belangrijke voorbereiding voor de leerlingen die worden uitgekozen om hun school te vertegenwoordigen tijdens de provinciale MEP-conferentie.

MEP Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door de Maatschappelijke Diensttijd (Generatie aan Zet) en de Europese Unie (Erasmus+).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk